(3)

Björnen kommer! Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag

e-bok


En överstelöjtnant larmar om en ubåt nära centrala Stockholm. Arlandas flygledarsystem drabbas av datorkrångel. Militärer på Gotland rapporterar om ryskskyltade bilar.

Trots att varje enskild händelse har en högst naturlig förklaring larmar medierna om »hybridkrig« och »ryska kränkningar«. Företrädare för »pansartriangeln« – den tätt sammanflätade alliansen mellan Försvarsmakten, vapenindustrin och opinionsbranschen – spär på oron med nya vinklade påståenden.

Resultatet: tiotals miljarder kronor satsas nu på att rusta upp det svenska försvaret utifrån falska premisser. Samtidigt mörkas misslyckanden, och verkliga säkerhetsproblem negligeras.

Med hjälp av tidigare hemligstämplat material och helt nya fakta från högt uppsatta källor inom bland annat Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Sveriges politiska ledning reder Mattias Göransson i Björnen kommer! ut vad ryssarna gjort mot oss från andra världskrigets slut fram till i dag – men framför allt vad de bevisligen inte har gjort och gör. Författarens jakt på sanningen leder till en lika skrämmande som tragikomisk resa bland spökraketer, pruttande sillar och periskopsjuka marinofficerare.

Björnen kommer! lyfter också fram den psykologiska forskning som förklarar varför uppskrämda människor har så svårt för att tänka klart, och varför just militären utgör den perfekta miljön för hjärnspöken och snedtänkta slutsatser. Som läsare får du därigenom verktyg för att skilja relevant information från propaganda och rena bedrägerier.

Mattias Göransson är chefredaktör för magasinet Filter och har belönats med bland annat Stora journalistpriset och Sveriges Tidskrifters Stora pris.