(5)

Binas hemliga liv

e-bok


”Viktig och tĂ€nkvĂ€rd bok!”

BTJ

"Intelligent populÀrvetenskap nÀr den Àr som bÀst."

The Economist

"PopulÀrvetenskap i dess mest lÀttillgÀngliga form: rolig, fascinerande och full av fÀngslande portrÀtt av forskare och bientusiaster som han trÀffar under sina efterforskningar."

The Guardian

Binas hemliga liv handlar om alla slags bin – frĂ„n honungsbin och humlor till mindre vĂ€lbekanta pĂ€lsbin, sandbin, tapetserarbin och murarbin. HĂ€r blir vi indragna i en mĂ€rklig vĂ€rld som ligger gömd i full Ă„syn.

Genom att vÀva ihop populÀrvetenskap med vÄr kulturhistoria gör Thor Hanson det möjligt för oss att förstÄ allvaret i hoten mot binas existens, frÄn bekÀmpningsmedel till klimatförÀndringar. Det Àr först nÀr vi vet varifrÄn bina kommer och vad de förser oss med som vi verkligen kan inse vad som stÄr pÄ spel.

Binas historia börjar för 125 miljoner Ă„r sedan, nĂ€r en stekel första gĂ„ngen vĂ„gade mata sina ungar med pollen. Deras liv Ă€r tĂ€tt sammanflĂ€tat med vĂ„r kulturhistoria och de har möjliggjort medicinska framsteg och en agrikulturell revolution; de har gett oss sötma och ljus och blommors skönhet, och Ă€n i dag stĂ„r de bakom sĂ„ mycket som en tredjedel av den mat vi Ă€ter. Att lĂ€ra kĂ€nna biet Ă€r inte bara att bli bekant med en fascinerande och vacker insekt – det ger ocksĂ„ en skymt av ett grundlĂ€ggande nĂ€tverk av relationer som binder samman mĂ€nniskans och naturens vĂ€rldar.