(63)

Berlinmurens fall

ljudbok och e-bok


Berlinmurens fall i november 1989 Ă€r en av 1900-talets mest omvĂ€lvande hĂ€ndelser. Muren, som delat Berlin sedan augusti 1961, hade inte bara stĂ€ngt in Östtysklands befolkning; den hade Ă€ven blivit symbolen för det kalla krigets delade vĂ€rld. Berlinmurens fall har sĂ„ledes kommit att förknippas sĂ„vĂ€l med det kalla krigets slut som med Tysklands Ă„terförening, östblockets upplösning och skapandet av en ny vĂ€rldsordning.

Men saker och ting kunde ha gÄtt annorlunda. Hösten 1989 genomfördes stora demonstrationer i flera östtyska stÀder, bland annat i Berlin och Leipzig. Folket hade fÄtt nog av det politiska förtrycket. MÄnga fruktade att kommunistpartiet under ledning av Erich Honecker skulle sÀtta in tungt bevÀpnad polis och militÀr mot det fredliga demonstranterna. SÄ blev det emellertid inte.

Berlinmurens fall var inte resultatet av medvetna politiska beslut frÄn den östtyska regeringens sida. Det var snarare en kombination av slarv och misstag som tvingade överstelöjtnant Harald JÀger att lyfta grÀnsbommarna vid en av grÀnsövergÄngarna i Berlin sent pÄ kvÀllen den 9 november 1989. Berlinmurens fall var inget mindre Àn en fredlig revolution som lyckades.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

4.2

63 recensioner

Sofia

2024-02-07

Djupdykning utan nÄgra trÄkiga detaljer.

Per

2023-08-20

Bra bok o mycket bra lÀst.