(292)

Begravda i himlen

ljudbok och e-bok


"MÄnga redogörelser för bergsbestigningar beskriver en dödsföraktande klÀttring uppför fasta rep. Men hur hamnade de dÀr repen dÀr? Vilka genomförde rÀddnings insatserna? NÀr ens liv hÀnger pÄ att en knop hÄller, kanske man vill veta vem som slog den."

Ur förordet

NÀr elva klÀttrare omkom pÄ vÀrldens farligaste berg K2 i augusti 2008, överlevde tvÄ sherpor katastrofen. Sherpor Àr de lokala klÀttrare som gör det möjligt för vÀsterlÀndska klÀttrare att överhuvudtaget ha en chans att ta sig upp pÄ Himalayas högsta toppar. De har lÀnge varit hjÀltar i det fördolda, men hÀr ger Amanda Padoan och Peter Zuckerman dem röst och historia.

Vi fÄr följa sherporna Chhiring Dorje Sherpas och Pasang Lamas livshistorier, frÄn deras byar högt upp i Himalaya, till slummen i Katmandu, över glaciÀrerna i Pakistan till baslÀgret pÄ K2. NÀr katastrofen Àr ett faktum finner Chirring sin kollega Pasang strandsatt, utan yxa, pÄ en isvÀgg dÀr han vÀntar pÄ att dö. Den rÀddningsaktion som följer har kommit att bli legendarisk.

Begravda i himlen Àr bÄde en gastkramande ÀventyrsberÀttelse och en inblick i sherpornas vardag och kultur. Boken skildrar ett av klÀttringshistoriens mest dramatiska dygn frÄn ett helt nytt perspektiv.



3.8

292 recensioner

Johan

2022-06-06

Intressant och bra skriven. LÀtt och hÀnga med spÀnnande. Bra upplÀsare

Anette

2022-04-20

Andra gĂ„ngen jag lyssnar, blir bara bĂ€ttre. Historiska tillbakablickar, kultur och seder varvat med det mest spĂ€nnande och ödesdigra inom bergsklĂ€ttring. Kommer att lyssna igen och igen
 synd att det inte gĂ„r att fĂ„ tag pĂ„ boken


Anneli

2021-12-27

TyvĂ€rr. Är kanske vĂ€lskriven, men Ă€ndĂ„ inte en historia i min smak sĂ„ jag orkade bara med halva. Möjligen för "grabbig"?