(0)

Befria EU

e-bok


Ska EU vara en kopia av USA, den ena halvan i ett vÀstligt radarpar som med vapen i hand försöker försvara sin överkonsumtion och sitt ekonomiska och kulturella vÀrldsherravÀlde? Eller skulle EU kunna bli ett ekologiskt och solidariskt alternativ i vÀrldspolitiken som i samarbete med jordens fattiga försöker skapa en rÀttvis och jÀmlik vÀrldsordning?

Det kan lĂ„ta som en barnslig önskedröm utan verklighetsförankring. ÄndĂ„ Ă€r det den som vi borde försöka förverkliga. Europas potential Ă€r enorm, livsfarlig om den missbrukas, omvĂ€lvande om den utnyttjas till att skapa en hĂ„llbar och jĂ€mlik vĂ€rld.

I Befria EU argumenterar Per Gahrton för att EU ska banta ner sitt verksamhetsomrÄde till genuint grÀnsöverskridande, gemensamma problem. EU mÄste ocksÄ ge upp ambitionerna att lösa problemet med sitt sÄ kallade demokratiska underskott genom att alltmer efterlikna en stat, med president, majoritetsbeslut och parlamentarism. IstÀllet bör EU ta fasta pÄ sina samarbetstraditioner och utveckla en flexibel samförstÄndsdemokrati.

Gahrton lÀgger fram tio konkreta förslag som skulle förÀndra inte bara EU, utan hela vÀrlden. FrÄgan inför framtiden Àr uppfordrande: Vad ska vi ha EU till? FörÀndringsdörrarna stÄr pÄ glÀnt.

Per Gahrton blev ledamot i EU-parlamentet för miljöpartiet vid Sveriges intrÀde och förblev det i tio Är. Han Àr en av Sveriges flitigaste EU-kritiska debattörer. I debatten inför Sveriges intrÀde i EU gav han ut flera böcker dÀr han argumenterade emot. För nÀrvarande Àr han ordförande i den gröna idéverkstaden COGITO.