(264)

B12 brist

ljudbok


Symtomen pÄ B12 brist liknar symtom pÄ mÄnga allvarliga sjukdomar och B12 brist missas ofta i vÄrden.

B12 brist kan bland annat orsaka depression, kroniskt trötthetssyndrom, ADHD, ADD, demens, huvudvÀrk, svÄra nervsmÀrtor, balansrubbningar, förlamning, synnedsÀttning, inkontinens, svÄr förstoppning, förmaksflimmer, Äderförkalkning, högt blodtryck, stroke och skeletturkalkning. Om B12 bristen behandlas i tid kan besvÀren oftast avhjÀlpas. I mÄnga fall stÀlls inte rÀtt diagnos och istÀllet för att behandla med B12 behandlas besvÀren med farmaka, till ingen nytta. Patienterna tvingas lida i onödan och i vÀrsta fall kan de bli dementa eller förlamade.

I denna broschyr redogör Harald Blomberg för de mÄnga olika symtomen pÄ B12 brist och orsakerna till att diagnosen sÀllan stÀlls. Det Àr framför allt tre faktorer som gör B12 brist till en okÀnd epidemi.

Okunnighet om vilka symtomen pÄ B12 brist kan vara. De klassiska symtomen pÄ B12 brist som lÀkare kÀnner till Àr i sjÀlva verket ganska ovanliga.

Okunnighet om normalvÀrdena för B12 koncentrationen i blodet. B12 vÀrden som egentligen tyder pÄ brist betraktas som normala Àven om patienten har svÄra symtom pÄ B12 brist.

Okunnighet om behandling. MÄnga förbÀttras inte trots den behandling med B12 som de fÄr i sjukvÄrden, och en del blir till och med kraftigt försÀmrade.

Harald Blomberg var psykiater och hade lÄng erfarenhet av dietbehandling vid ADHD, autism, depression och tvÄngsbesvÀr.



3.7

264 recensioner

Malin

2023-01-08

Mkt intressant och orovÀckande att vÄrden inte har rÀtt kunskap för att stÀlla diagnos. Lyckligtvis finns chans till sjÀlvhjÀlp. Hemsk upplÀsare.

Johanna

2022-07-12

VÀldigt bra, rik pÄ fakta, lÀtt att förstÄ.

tina

2021-04-13

Informativ