(0)

Aziyade

e-bok


En sjĂ€lvbiografisk roman frĂ„n 1870-talets Konstantinopel som skildrar den unge Pierre Lotis förhĂ„llande med en turkisk haremskvinna – en livsfarlig kĂ€rlek mellan en ”otrogen” och en av köpmannen Abeddins fyra fruar. De möts i all hemlighet i skydd av nattens mörker pĂ„ bĂ„tar pĂ„ Bosporen eller i undanskymda hus i kvarteren runt Gyllene hornet, möten som krĂ€ver en hel mĂ€ngd förberedelser och arrangemang för att det Ă€lskande paret ska undgĂ„ upptĂ€ckt. Men: ”Jag var den ende hon Ă€lskat och den ende som nĂ„gonsin Ă€lskat henne, och jag skulle lĂ€mna henne för att aldrig Ă„tervĂ€nda.”

Aziyadé Àr en gripande kÀrlekshistoria dÀr romantik och österlÀndsk exotism blandas med en pÄfallande realistisk och frÀsch framstÀllning av livet i dÄtidens Konstantinopel. Ett sepiafÀrgat instagram frÄn den plats i vÀrlden dÀr vÀsterlÀndskt och österlÀndskt stÀndigt möts och slits isÀr.

Aziyadé var Pierre Lotis debutverk, publicerat anonymt 1879, och rÀknas i dag som en modern klassiker. Nu i svensk nyöversÀttning.

Förord av Isabelle StÄhl. Efterskrift av Per WÀstberg.