(54)

Avhopparna

ljudbok och e-bok


Den 24 juli Är 1960 hoppar plötsligt fem personer av den östtyska fÀrjan Ahlbeck nÀr den ligger i dansk hamn. De Àr tre vuxna, och tvÄ barn, som riskerar allt för att komma undan den kommunistiska diktaturen i Tjeckoslovakien. NÀr de landar i vattnet blir de jagade av östtysk polis, men fÄr hjÀlp av en modig dansk medborgare. De ska komma att bli honom evigt tacksamma - utan att ens veta vad han heter.

Det Àr Jan och Eva Rocek, deras tvÄ barn och Evas mamma, som kastat sig ner i Gedsers hamnbassÀng. VÀgen dit har varit lÄng och prÀglad av krig och förtryck. De har överlevt förföljelse och förintelselÀger, bara för att till sist bli fast bakom den hÄrt bevakade jÀrnridÄn. FÀrjan Àr deras sista chans till frihet - och de Àr inte ensamma. PÄ samma fartyg finns nÀmligen familjen Reiser, som Àven de planerar att hoppa ut i danskt vatten. Vad som ska hÀnda sen vet de inte. Det fÄr bÀra eller brista.

"Avhopparna" Àr den sanna historien om familjerna Rocek och Reiser. Det Àr en berÀttelse om överlevnad, generationstrauma och sorg, men ocksÄ om hopp och medmÀnsklighet.

Jesper Clemmensen, född 1975, Àr en dansk journalist och författare som arbetat för bl.a. DR och TV 2. Han har sedan författardebuten Är 2012 fÄtt motta flera utmÀrkelser i hemlandet.


UpplÀsare: Peter Melin
LĂ€ngd:

3.6

54 recensioner

Stefan

2024-01-29

Mycket lÀrorik. Man blir tacksam för livet.

Margit

2022-09-13

Det var inte mycket jag kunde om Tjeckoslovakiens historia. Nu vet jag litet mer.

Elisabeth

2022-05-16

Gripande berÀttelse om mÀnniskor som kÀmpar för överlevnad och mÀnniskovÀrde. Man fÄr inblick i förhÄllanden i Europa som Àr helt otroliga. UpplÀgget i boken Àr mycket bra. Bra upplÀsning. Rekommenderas varmt!