(5)

Att återvända till livet

e-bok


På ett judiskt sommarkollo i den lilla kuststaden Rovinj i Jugoslavien träffas en pojke och en flicka. Året är 1955 och de två ungdomarna finner varandra i det stora mörkret efter andra världskrigets slut. Jovan ser ingen anledning att leva. Hans mamma, hans pappa och hans storebror är mördade. Otaliga andra i släkten är dödade. Dagarna fördriver Jovan med ensamma vandringar i staden och framför radions musiksändningar. Dina känner sig utanför på sin nya skola, men hon vill bli vuxen och påbörja ett nytt liv. Nu är hon och mamma Lea inte gömda längre och hon behöver inte ljuga för någon om sin judiska härkomst.

Dina och Jovan gifter sig, får barn och flyttar 1968 till Linköping, Sverige. De skapar ett tryggt och stabilt liv tillsammans och börjar så småningom föreläsa i svenska skolor om sina upplevelser under nazismen. En dag räcker en ung tjej upp handen och frågar: Hur blev ni hela?

Frågan tvingar Dina och Jovan Rajs att söka svaret.

I Att återvända till livet berättar Dina och Jovan Rajs om att komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit, till livet. Efter krig och folkmord, död och förlust hittar de ett sätt att hålla ihop sin familj och sig själva.

Dina Rajs är arkitekt och författare. I En reva hade nätet - och där slank jag ut (2009) skildrar hon sina upplevelser under andra världskriget.

Jovan Rajs är professor emeritus i rättsmedicin och författare. I Ombud för de tystade (med Kristina Hjertén, 2001) skriver han om sin tid i nazisternas arbets- och koncentrationsläger. De är båda pensionerade och bosatta i Stockholm.

"Hur kan det se ut när människor efter krig och förföljelse finner en ny väg till det vardagsnormala i livet? Det försöker denna bok ge ett exempel på: paret Dina och Jovan Rajs. Båda drabbades av den tyska nazismens antijudiska politik genom ockupationen av Jugoslavien, med flykt, koncentrationsläger och förlorande av släktingar. De finner varandra, blir ett par, utbildar sig till arkitekt respektive rättsmedicinare och flyttar till Sverige 1968. Berättartekniskt varvas deras historier kapitelvis, alltifrån deras öden innan, under och efter kriget. Deras syn på varandra innan de blir tillsammans är en både självutlämnande och för läsaren dramatisk skildring om kärlekens makt och praktik. Det är i all sin vardaglighet en tänkvärd och medryckande historia som ger insikter i slumpens och tillfälligheternas spel i det verkliga livet, välskriven med litterära kvalitéer. Dessutom ger den en intressant inblick i det socialistiska Jugoslavien och 60- och 70-talens Sverige - och svenskar." - BTJ



3.6

5 recensioner

Bodil

2020-08-29

Man känner i hela märgen hur de återupplever sin barndom och allt de tvingats genomgå! Lite svårt i början att förstå att de skriver vartannat kapitel dock, det borde framgått vem som talar! Mer av detta slags berättelser behövs!