(39)

Att segra är banalt

ljudbok


Under pandemins andra vår sitter en äldre äldre konstnär och brevväxlar med en sportjournalist som närmar sig medelåldern. Carl Johan De Geer befinner sig på Södermalm och blickar ut över Slussenbygget; Johanna Frändén har utegångsförbud i Paris. Deras yviga samtal spänner över generationer och geografi, från samhällsaktualiteter till det personliga. Fotboll och litteratur, feminism och Oscar Wilde.

Vad tänkte Carl Johan om Vita havet under sin tid som elev på Konstfack på 1960-talet? Och hur ser Johannas liv som Hemingway-kvinna egentligen ut?

Frändén och De Geer lärde känna varandra under inspelningen av På spåret 2011 och har sedan dess hållit kontakten. "Att segra är banalt" är en bok om fotboll, feminism och Frankrike.

Johanna Frändén är sportjournalist och bor sedan 2012 i Paris. Hon tilldelades DN:s kritikerpris Lagercrantzen 2021. Carl Johan De Geer är förutom författare också verksam som scenograf, konstnär, fotograf och designer.



4.1

39 recensioner

Anders

2022-11-12

Småputtrigt och mysigt. Bra så tänkte jag samtidigt som jag tänkte att man måste vara ”kändis” för att få ge ut helt vanlig, vardaglig och banal e-brevväxling fast det säkerligen finns tusentals helt anonyma människor som har mer intressant korrespondens. Men det blir bättre, lite grann i takt med att samtalet utvecklas. Samtligt är det två biografier i en. Fotbollstemat är mer som en kuliss att studsa tankar emot. Och det är mycket tänkvärdheter här. Jag tycker också om att man tar ställning mot spelbolagen och att en och annan, särskilt en, får sug en välbehövlig känga. För ovanlighetens skull ”läste” jag den som ljudbok och det är jag tacksam för. Det blev mer levande. Småputtrigt, mysigt och intelligent.

G-B

2022-01-01

Intressant brevväxling mellan två fotbollsälskare, som fann varandra i ”På spåret”.