(45)

Att ha och inte ha

ljudbok och e-bok


Att ha och inte ha handlar om fiskaren Harry Morgan, som kÀmpar för att hÄlla sig flytande och kunna försörja sin familj under 1930-talets depression. För att överleva tvingas han att Àgna sig Ät livsfarlig smuggling. Harrys hÄrda kamp för sin existens och familj stÀlls mot de rika yachtÀgarnas lyxliv, som bestÄr av ytliga bekymmer och neurotiska utsvÀvningar. Att ha och inte ha Àr kanske den mest spÀnnande och samtidigt den mest sociala av Hemingways romaner. Miljön och kampen för existensen skildras realistiskt, rÄtt och brutalt. Handlingen Àr fÀngslande, men man kan samtidigt uppfatta en stor inlevelse och kÀnslighet i beskrivningen av Harrys förhÄllande till vÀnner och familj pÄ grund av Hemingways lysande antydningskonst i dialogerna.

Att ha och inte ha har filmatiserats tre gÄnger. Mest kÀnd Àr versionen frÄn 1944 med Humphrey Bogart och Lauren Bacall.

“Den Ă€r spĂ€nnande som en roman av Stevenson, ett evangelium med samma innehĂ„ll och intensitet, som det predikas i Lawrences Lady Chatterleys Ă€lskare.” – Tom Kristensen


UpplÀsare: HÄkan Mohede
LĂ€ngd:

3.5

45 recensioner

Nina

2023-09-25

Recension pÄ KARENINA.SE

Rikard

2022-07-20

SpÀnnande och fullstÀndigt medryckande frÄn första sidan, bara för att ebba ut i ett fyllesvammel med dimmiga glimtar av vidriga karaktÀrer som man inte bryr sig om över huvud taget. Femma stjÀrnor första halvan, en den sista vilket rimligtvis mynnar i tre stjÀrnor.

Anonym

2022-06-06

Boken fÄr 3 stjÀrnor men upplÀsarens försök till att lÀsa med olika röster drar ned upplevelsen rejÀlt.