(445)

Atens portar

ljudbok och e-bok


En hÀr av slavar stÄr samlad pÄ Marathons slÀttland. Den mÀktiga persiska hÀren under ledning av kungarnas konung, Dareios den store, och hans odödliga elitsoldater har stigit iland för att underkuva grekerna. Men i deras vÀg stÄr en mycket underlÀgsen armé av fria och fast beslutna mÀn frÄn Aten, och bland dem inte minst den kloke och erfarne krigaren Xanthippos, tillika statsman. I vetskapen om att ett nederlag innebÀr ett liv i slaveri slÄss grekerna för sin existens. Men folk har en tendens att glömma det blod som friheten kostar.

Tio Är senare kan en maktlös Xanthippos endast se pÄ nÀr Aten faller till föga för inre stridigheter och politiskt rÀvspel. Goda mÀn klassas som förrÀdare och landsförvisas. Misstron i staden nÄr ett nytt lÄgvattenmÀrke. Det Àr i denna stund som perserna vÀljer att pÄ nytt korsa Hellesponten, nu i ett antal som vÀstvÀrlden aldrig tidigare skÄdat. De har kommit för att en gÄng för alla krossa greken. Inför en övermÀktig styrka bÄde pÄ land och till sjöss vÀdjar atenarna till sina spartanska bröder om hjÀlp i hopp om att de Ätminstone kan fördröja fienden vid Thermopyles trÄnga bergspass.

Med sina skildringar av tvÄ av den antika vÀrldens mest berömda slag bragden vid Marathon och hjÀltedÄdet vid Thermopyle utgör Atens portar en fantastisk berÀttelse om ett folk som, inför utsikten om sin och sin stads tillintetgörelse, frammanar en sÀllan skÄdad beslutsamhet och tapperhet.


UpplÀsare: Magnus Roosmann
LĂ€ngd:

3.9

445 recensioner

Freddy

2024-02-13

Rörig

Sofie

2024-02-07

Riktigt bra !

Pappou

2023-10-21

Kanon!