(786)

Arvet efter Arn

ljudbok och e-bok


Ingrid Ylva blev en legend redan i sin livstid vid mitten av 1200-talet. Hon var en av flera starka Ànkor som styrde riket efter de blodiga segrarna mot Danmark. Om henne sades att hon var trollkunnig och att sÄ lÀnge hon höll sitt huvud högt skulle intet ont drabba folkungaÀtten.

Med jÀrnvilja fostrade hon sina söner i en skoningslös tid dÀr den starkares rÀtt var den enda lag som gÀllde. Att just en av hennes söner till slut skulle segra i maktkampen kunde inte ha förvÄnat nÄgon. Men med en hÀnsynslöshet som till och med skrÀmde hans samtid krossade Birger Magnusson maffiavÀldet för all framtid. Och de lagar han stiftade om hemfrid, kyrkofrid och kvinnofrid blev rikets norm för 600 Är framÄt.

Historien kÀnner honom som Birger jarl, Stockholms grundare och Sveriges skapare. Men sagan om Birger Àr mycket större Àn sÄ.

Arn Magnusson mÄ ha varit ett helgon. Det var sannerligen inte Birger. Men han var en segrare som inte vek undan för moraliska eller praktiska hinder pÄ sin vÀg frÄn yngling i VÀstra Götaland till riksbyggare.

Arvet efter Arn Àr en vacker och blodig riddarsaga dÀr marken skÀlver under dundrande hÀsthovar och skummet yr om korsfararnas fartygsbogar pÄ vÀg österut. Det Àr ocksÄ berÀttelsen om förlorad kÀrlek som en del av maktens höga pris.

Detta Àr en fristÄende fortsÀttning pÄ Jan Guillous trilogi om riddare Arn Magnusson. Trilogin har pÄ bara nÄgra Är sÄlt i över 1 miljon exemplar i Sverige. Böckerna Àr under utgivning i de nordiska lÀnderna samt i Holland, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien och England.


UpplÀsare: Tomas Bolme
LĂ€ngd:

4.4

786 recensioner

Pontus

2024-03-05

Serien Àr lyssningsvÀrd av historiska skÀl. Ger troligen en bra bild av maktspel och sociala strukturer för 800 Är sedan. Jag gav de tre första delarna en fyra men tycker denna sista del byggde för mycket pÄ historisk beskrivning med för fÄ starka karaktÀrer som binder lyssnaren. Trea Àr givetvis klart godkÀnt och jag Àr nöjd med serien.

Jan

2024-02-11

Inte lika underhÄllande lÀsning som böckerna om Arn. Men i gengÀld innehÄller denna vÀrdigt mÄnga historiska som Àr viktiga att pÄminnas om.

C

2023-12-29

Bok nummer tvÄ Àr den bÀsta