(36)

Arseniktornet

ljudbok


Den norska succéförfattaren Anne B. Ragde blev med Berlinerpopplarna ett vÀlkÀnt namn pÄ den svenska litteraturscenen. Hennes kritikerrosade roman Arseniktornet (utkom 2001 i Norge) Àr en imponerande slÀktkrönika i 1900-talets Danmark.

Drömmen om ett liv i lyx och flÀrd driver den unga Amelie frÄn det lilla fiskelÀget till mellankrigstidens dekadenta Köpenhamn. Hon fÄr plats som varietédansös och spÄs en lysande framtid inom teatern. Tills man upptÀcker att hon Àr gravid och hon tvingas avbryta sin karriÀr för att gifta sig med porslinsmÄlaren Mogens. Flera decennier senare nÄs dotterdottern av beskedet om Amelies död, en hÀndelse som inte bara för generationerna nÀrmare varandra utan Àven öppnar den Pandoras ask som Àr familjens hemligheter.

Arseniktornet Àr i lika stor del en berÀttelse om tre generationers kvinnor, som en skildring av kÀrlekens förutsÀttningar och livets skörhet. Med samma detaljrikedom och elegans som kungligt danskt porslin mÄlas hÀr bilden av en dotters uppvÀxt i skuggan av sin moders sargade ego.


UpplÀsare: Angela Kovåcs
LĂ€ngd: