(102)

Arnhem, del 1

ljudbok


Med Arnhem. Tysklands sista seger befÀster Antony Beevor sin position som vÀrldens ledande militÀrhistoriker.

FÀltmarskalk Bernhard Montgomerys djÀrva plan att fÄ ett slut pÄ det över fem Är lÄnga kriget blev snabbt en kamp för ren och skÀr överlevnad för de inringade fallskÀrmssoldater som slÀppts ned över Arnhem. MÄlet var bland annat att sÀkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem, och sedan invÀnta de framryckande markförbanden. Ju lÀngre tid det tog för 21:a armégruppen att nÄ fram till de luftlandsatta soldaterna desto mer förstÀrkningar kunde tyskarna sÀtta in för att slÄ tillbaka angriparna.

Den 26 september 1944 var hoppet ute. FallskÀrmssoldaterna tvingades ge upp efter att ha förlorat 80 procent av sin styrka. De allierades framryckning stannade upp, och det skulle dröja sju mÄnader innan Arnhem erövrades av britterna. DÄ var andra vÀrldskriget i stort sett redan slut.

Det som senare beskrevs som "Tysklands sista seger" av den tyske generalen Karl Student blev ett stort misslyckande för Montgomery. Konsekvenserna för den nederlÀndska civilbefolkningen som riskerat allt för att hjÀlpa de allierade soldaterna blev fruktansvÀrda.


UpplÀsare: Magnus Roosmann
LĂ€ngd:

4.1

102 recensioner

Peter

2021-06-01

Mycket bra bok.

MĂ„rten

2021-01-17

Bra bok men man borde ha nÄgra kartor vid sidan om som stÀmmer med kapitlen/