(1)

Armfeldts karoliner

e-bok


"Stormen pÄ fjÀllet nyÄret 1718-1719 var ursinnig. Armfeldts karoliner var sedan tidigare utmattade och mÄnga hade inte ens ytterklÀder. NÀr stormen bedarrat var 3000 man döda. Hur kunde det hÀnda? Vad var det som ledde fram till beslutet att gÄ vÀgen rakt över fjÀllet?"

PĂ„ hösten 1718 samlades den jĂ€mtlĂ€ndska armĂ©n i trakterna av Duved i vĂ€stra JĂ€mtland. ÖverbefĂ€lhavare var generallöjtnant Armfeldt som med vad som var kvar av den finska armĂ©n och förstĂ€rkning av soldater frĂ„n JĂ€mtland och HĂ€lsingland skulle inta Trondheim. Samtidigt ledde Karl XII den svenska huvudarmĂ©n i anfallet mot Oslo.

Allt som allt skulle fÀlttÄget ta sex veckor. Det tog flera mÄnader. Tidig vinter och Karl XII:s död innebar retrÀtt till Sverige. En rad omstÀndigheter gjorde att utgÄngen blev katastrofal.

Armfeldts karoliner Àr berÀttelsen om detta fÀlttÄg med allt vad det innebar för soldater och lokalbefolkning, före, under och efter fÀlttÄget. BerÀttelsen följer armén frÄn uppsamlingen, runt i Norge, fram till den generalmönstring som hölls Äret efter fÀlttÄget dÄ man rÀknade ihop spillrorna av den jÀmtlÀndska armén.

Anders Hansson, arkeolog vid JĂ€mtlands lĂ€ns museum i Östersund, har studerat allt tillgĂ€ngligt kĂ€llmaterial som rör detta fĂ€lttĂ„g, bĂ„de offentligt och privat. Denna brett upplagda genomsökning i kombination med en sann berĂ€ttarglĂ€dje gör att lĂ€saren kommer flera starka personligheter inpĂ„ livet. Till och med de till synes markanta felbedömningarna fĂ„r sin logiska och strategiska förklaring.