(0)

Arbetsboken 1975-2001

e-bok


Under hela sitt författarliv anvÀnde Ingmar Bergman sig av vad han kallade för arbetsböcker - smÄ spiralblock, i vilka han skrev ner utkasten till sina berÀttelser, och sedan fortsatte att anteckna i under hela processen med ett verk. I sina sjÀlvbiografier Laterna magica (1987) och i synnerhet i Bilder (1990) citerar han ibland korta passager frÄn arbetsböckerna; i övrigt Àr de aldrig tidigare offentliggjorda.

Arbetsboken 1975-2001, som tar vid direkt efter den redan publicerade arbetsboken som strÀckte sig mellan 1955 och 1974, ger en fortsatt unik inblick i Bergmans kreativa process fram till 2000-talet, dÄ anteckningarna allt mer börjar tunnas ut. Sammantaget blir de tvÄ nu publicerade arbetsböckerna en pÄminnelse om ett av landets största konstnÀrsskap men ocksÄ en unik beskrivning av hur hans berÀttelser vÀcktes till liv.

Volymens förord Àr skrivet av författaren Karl Ove KnausgÄrd och presenteras tillsammans med utförliga kommentarer av Jan Holmberg som sÀtter in varje avsnitt i sitt kronologiska sammanhang.

I samband med Ingmar Bergmans 100-Ärsjubileum 2018 ger Norstedts förlag i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut Ingmar Bergmans Skrifter. Det innebÀr bland annat att Det sjunde inseglet och SmultronstÀllet, tidigare publicerade pÄ ett trettiotal sprÄk, för första gÄngen ges ut pÄ svenska. Dessutom kommer ett antal tidigare okÀnda texter att fÄ sina första lÀsare. Förutom sex band i bibliofilformat, i vilka nyskrivna förord och utförliga kommentarer ingÄr, sÄ publiceras Àven trettiofyra FilmberÀttelser med efterord av Jan Holmberg och i vissa fall förord av författaren sjÀlv.

"Inte en dag för tidigt att lÀsa Bergman med egna, ocensurerade ord." Dagens Nyheter

"Geniet sjÀlvt Àr inte huvudsaken - inte i arbetsboken, och inte i min lÀsupplevelse. Det tuggbenet kan vi slÀppa nu, och i stÀllet suga mÀrgen ur de mÄngformiga benpipor av olidligt och vackert omstÀndligt arbete som stiger ur den hÀr boken. För de Àr faktiskt omistliga." Expressen