(2)

Ansikten i vattnet

e-bok


Ansikten i vattnet Àr Janet Frames mÀktiga och gripande dokumentation i romanform av sin mÄngÄriga erfarenhet som intagen pÄ nyzeelÀndskt mentalsjukhus under 1940- och 50-talen.

Återkommande hot om lobotomi, tortyr med elchocker och stĂ€ndiga förödmjukelser var hennes vardag under de hĂ€r Ă„ren. Men ocksĂ„ en inre vĂ€rld av underligt klara kĂ€nslor och tankar, syner och förnimmelser, korrespondenser och sammanhang som inte liknar nĂ„gon annans.

Till sist Àr det hennes okuvliga vilja att skriva om sitt helvete pÄ sjukhuset, som river de murar som omgett henne. För att fÄ vara i fred var Janet Frame tvungen att bedyra i boken att »ingen av personerna, inklusive Istina Mavet, har nÄgon motsvarighet i verkligheten«, men ingen har betvivlat sanningshalten i hennes skildring av 1900-talsinstitutionernas mÀnniskosyn.

Ansikten i vattnet utkom 1961 som Frames andra roman. Den rÀknas i dag till de internationella klassikerna frÄn och om förra seklet.

I översÀttning av Annika Preis.

NyzeelÀndska JANET FRAME [1924-2004] rÀddade bokstavligen sig sjÀlv med sitt skrivande. Intagen pÄ mentalsjukhus med diagnosen schizofreni avlystes hennes planerade lobotomi nÀr hennes första bok med noveller [Lagunen och andra berÀttelser, 1951] ovÀntat tilldelades ett av Nya Zeelands stora litteraturpriser. Mot slutet av sitt liv omtalades hon upprepade gÄnger som en sjÀlvklar kandidat till Nobelpriset.

»Vilken enastÄende kvinna! GÄ igenom allt detta - och sedan bara göra god litteratur av det.« DORIS LESSING, Nobelpristagare i litteratur 2007

»Zombifierad av droger och elchocker, skrÀckslagen, Àr Frames huvudperson Istina oförmögen att uppföra sig normalt och blir till sist ocksÄ bestÀmd att möta den ultimata kuren: lobotomi... En av vÀrldens absolut bÀsta böcker om att leva i ett fÀngelse.« THE GUARDIAN

»Janet Frame Àr Nya Zeelands bÀsta författare nÄgonsin.« PATRICK WHITE, Nobelpristagare i litteratur 1973