(0)

Ansgar

e-bok


Han drog in dofterna av grönska och hav, av tjÀra och matos och rutten fisk och illa skötta latriner. Han kÀnde sig liten.

Medan han tog in alltsammans vÀxte förnimmelsen av att han var i en frÀmmande vÀrld. Ingen som han kÀnde eller hade mött eller ens hört talas om hade varit sÄ lÄngt norrut i vÀrlden som han.

Svearnas kung Björn har bett kejsar Ludvig om en prÀst till handelsstaden Birka. PrÀsten ska leda gudstjÀnster för kristna köpmÀn som gÀstar staden. Kanske ser kejsaren ocksÄ sin chans att fÄ bukt med vikingarnas mÄnga vildsinta attacker pÄ Frankerriket om de omvÀnds till kristendomen?

Uppdraget ges till unge munken Ansgar. Han har rest norrut tidigare, men aldrig sÄ hÀr lÄngt. Nu ska han bege sig till det gÄtfulla landet i norr för att berÀtta om det kristna budskapet. Deras skriftsprÄk vittnar om viss bildning och kultur, men av enklare slag Àn det han sjÀlv vuxit upp med. DÀr finns ocksÄ, sÀger sig vissa veta, mÀnniskor med hundhuvuden och egendomliga enfotingar med ett enda ben och ett stort öga mitt i pannan

Romanen Ansgar bygger pÄ levnadsbeskrivningen Vita Anskarii av Rimbert och de fÄ historiska fakta och fynd som finns kring Ansgar och den kristna kyrkans arbete i Europa och Norden pÄ 800-talet.