(156)

Annie John

ljudbok och e-bok


Annie John har en lycklig och bekymmerslös barndom pĂ„ den karibiska ön Antigua. Som tioĂ„ring Ă€r hennes favoritsysselsĂ€ttning att se pĂ„ nĂ€r modern plockar fram minnen ur den gamla koffert som rymmer hela hennes liv. Men Annie Ă€r inte tio Ă„r för evigt. Hon förĂ€ndras, hennes kropp förĂ€ndras – allt förĂ€ndras. Den kĂ€rlek och trygghet hon kĂ€nt i moderns nĂ€rhet blir sĂ„rig och övergĂ„r sĂ„ smĂ„ningom i motvilja och otrygghet.

Annie John Àr en vacker, smÀrtsam och pÄ intet sÀtt insmickrande berÀttelse om en ung flickas uppvÀxt, om den kamp det Àr att hitta och förstÄ sig sjÀlv, och om hur litet steget kan vara mellan kÀrlek och hat. Trots att det Àr Kincaids debutroman Àr den idag att betrakta som en modern klassiker. Det Àr en bok som lÀses i skolor vÀrlden om och som det skrivits avhandlingar om, men som trots sina mÄnga tolkningsmöjligheter Àr en tillgÀnglig, rakt berÀttad historia som gÄr rakt in i hjÀrtat.

Jamaica Kincaid (f. 1949) vÀxte upp pÄ den karibiska ön Antigua, men flyttade som 16-Äring till USA, dÀr hon bor Àn i dag. Hennes böcker lÀses vÀrlden över och hon Àr berömd för sina skildringar av livet i den brittiska kolonialmaktens periferi.

»Vilken bok! Jamaica Kincaids roman Àr ypperligt vÀlskriven, hon fogar ord till ord pÄ ett sÀtt som Àr fÄ förunnat.« Therese Eriksson, Upsala Nya Tidning

»En bok som övertygar frÄn första ordet till sista.«

Johan DahlbÀck, Göteborgs-Posten


UpplÀsare: Nina Zanjani
LĂ€ngd:

3.6

156 recensioner

Maria

2023-11-12

SprÄket i boken Àr bra men jag har svÄrt att tycka om en bok dÀr jag har svÄrt för huvudpersonen. I början gillar jag henne men sedan blir hon inte trevlig. Hon ser sig förmer Àn andra och saknar empati. Dessutom kan jag inte förstÄ hur en mamma som först Àr sÄ kÀrleksfull sedan blir sÄ ond mot sin dotter. En bra bok att diskutera i en bokklubb.

Nancy

2023-04-23

VÀlskriven men tyckte sÄ illa om den dryga, överlÀgsna huvudpersonen att boken blev en besvikelse.