(0)

Andarnas hus

e-bok


SÀnde dikterna till en forskarkamrat frÄn Lund, en god vÀn frÄn de, för en stockholmare, exotiska Ären dÀr nere pÄ den Medicinsk Kemiska institutionen pÄ Sölvegatan. Med godmodigt lundensiskt ifrÄgasÀttande tackade han för texterna med tillÀgget att han desto vÀrre inte förstod dem, eftersom han naturligtvis inte har sjÀl.

Genom denna vÀnligt positionerande tillspetsning av vÄrt positivistiska tÀnkande - intet annat Àn atomer och tomrum - avböjde han artigt klustren av text i varierande korta rader, dÀr utformningen med stora blanka parter pÄ boksidorna tyvÀrr förde hans tankar till risken att utsÀttas för svÄruthÀrdlig svÀrmisk sjÀlfullhet.

HÀr publiceras dikterna tillsammans med bruksanvisning för er som delar hans skepsis.

Ni andra hoppar vÀnligen över följebrevet. I detta försöker jag skapa en försonande förstÄelse för det intrikata hantverket bakom dikterna. För deras rÀkning försöker jag vinna sympati för de avancerade ambitionerna att ge tilltrÀde till osynliga verkligheter. Den höga ribban, trÀningen, rivningarna. Respekt för svÄrigheterna, teknikerna och knepen.

Jag tar inga risker med sprÄket, nÄgon gÄng med metaforerna, genomgÄende med den lyriska formen. Dikterna utmanas av fotografiska pÄminnelser om den verklighet de Àr födda ur.

Bilderna har en egen magisk laddning, som framtrÀder i lyrikens utstrÄlning och förstÀrker den med sina reflexer i oavbrutet spegelutbyte. Det gör dikterna underhÄllande. Den nödvÀndiga egenskapen hos all litteratur.

"Vacker, poetisk - stÀmning av skÀrgÄrd"