(0)

Amour Dure

e-bok


”Hon var fastbunden vid en planka och tĂ€tt inlindad i besynnerliga klĂ€der; och nĂ€r de förde henne till mig var de sĂ€kra pĂ„ att hon var död: en liten flicka pĂ„ fyra eller fem Ă„r, avgjort söt, och brun som kaffebönor, och nĂ€r hon piggnade till skakade hon pĂ„ huvudet för att visa att hon inte förstod nĂ„gon italienska, och pladdrade nĂ„got halvt obegripligt pladder österifrĂ„n, med nĂ„gra grekiska ord inblandade i jag vet inte vad.”

En liten flicka sköljs i land pÄ Liguriens kust; hon vÀxer upp och visar sig bÀra pÄ farliga krafter.

En ung historiker finner dokument med gÄtfulla uppgifter frÄn renÀssansens Italien. I sitt sökande efter sanningen bakom dem drivs han allt lÀngre in i det okÀnda.

En konstnÀr besöker en gammal engelsk herrgÄrd och konfronteras med en slÀkthistoria, som efterhand blir allt mer mystisk och hotfull.

En sÄngare i besittning av en sÀregen röst utövar sin sÄngkonst med förfÀrande följder.

Vernon Lee (pseudonym för Violet Paget, 1856-1935) var en framstÄende essÀist, romanförfattare och konst- och litteraturkritiker med sjuttonhundratalets Italien som specialitet. Hon var av engelskt ursprung men vÀxte upp i Italien och tillbringade större delen av sitt liv i kontinentaleuropa.

Hon skrev berĂ€ttelser med rötter i den ”gotiska” skrĂ€ckromantiken, men ocksĂ„ fĂ€rgade av den s k dekadenta stil som prĂ€glade de sköna konsterna kring förra sekelskiftet. Hennes mest kĂ€nda noveller Ă€r samlade i denna volym.