(456)

Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

ljudbok och e-bok


"En Àrlig och jordnÀra beskrivning av en enkel men unik mans himmel och helvete. Tynander förmÄr att gestalta Allan Manns otroliga livsöde med föredömlig kÀnsla och sans... Allan Mann Àr en stor lÀsupplevelse vÀrd varje enskild minut över de 475 sidorna."

Arvika Nyheter

Allan Mann frÄn Töreboda Àr 18 Är nÀr han 1939 anmÀler sig som frivillig pÄ finska sidan i Vinterkriget mot Sovjetunionen. NÀr Tyskland sedan invaderar Norge gÄr han över grÀnsen och deltar i strider som leder till Hitlers första nederlag. SvÄrt sÄrad pÄ sjukhuset vÀrvas han av brittisk underrÀttelsetjÀnst och blir agent och kurir mellan Sverige och Norge. Han utbildas till nÀrstridsexpert och fallskÀrmsjÀgare och under krigets slutskede slÀpps han lÀngs fiendens linjer i ett mardrömslikt Nordnorge.

Allan Mann stred i fyra olika uniformer och blev vÄr tids mest dekorerade officer. Det hÀr Àr den unika historien om hans dramatiska krigsupplevelser, byggd pÄ arkiv, intervjuer med de som kÀnde honom och Allans egna dokument. Det Àr berÀttelsen om en ung svensk som under en vÄldsam tid riskerade allt för nationers rÀtt till frihet och sjÀlvstÀndighet.


UpplÀsare: Martin Halland
LĂ€ngd:

4.4

456 recensioner

Gus

2024-04-05

Fantastisk man, helt klart vÀrd att lyssna pÄ. Lite trÄkig upplÀsning men man vÀnjer sig.

Alf

2024-03-03

Under bok frÄn verkligheten

Peter

2024-01-03

Intressant historia