(390)

Alla borde vara feminister

ljudbok och e-bok


Katarina Wennstam lÀser Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angÄr oss alla och som lyfter blicken ut mot vÀrlden. Texten Àr frÄn början ett bejublat TED-talk som setts av över tvÄ miljoner mÀnniskor pÄ Youtube, och som samplats av Beyoncé i lÄten ***Flawless.

Första gĂ„ngen författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist Ă€r hon fjorton Ă„r. "Det var inte nĂ„gon komplimang. Det hörde jag pĂ„ tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: 'Du Ă€r ju för terrorism.'" IstĂ€llet för att vĂ€rja sig mot ordet bestĂ€mmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invĂ€ndningar om att alla feminister Ă€r olyckliga och ogifta manshatare, att feminism Ă€r nĂ„got i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bĂ€r lĂ€ppglans.

Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström. Boken distribueras under december mĂ„nad som en gĂ„va till alla elever i Ă„rskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.

"Genus spelar en viktig roll i hela vÀrlden. Och jag skulle gÀrna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhÀlle. En rÀttvisare vÀrld. En vÀrld med lyckligare mÀn och lyckligare kvinnor som Àr Àrligare mot sig sjÀlva. Och det Àr sÄ hÀr vi ska börja: vi mÄste uppfostra vÄra döttrar annorlunda. Vi mÄste Àven uppfostra vÄra söner annorlunda."

Chimamanda Ngozi Adichie



4.1

390 recensioner

Chukwuebuka

2023-08-30

Perfekt book för man

Nike

2023-05-02

Det Àr synd att Katarina Wennstam fick uppdraget att lÀsa in den. Hon Àr ingen duktig upplÀsare och det lÀgger sordin pÄ innebörden i författarens ord. Detta Àr ju ursprungligen ett tal och det blir dÀrför lite tunt. Jag hade gÀrna sett att materialet fÄtt fyllas pÄ innan det gavs ut i bokform. Det Àr en mycket viktig gÀrning att det delas ut till gymnasieelever men dÄ bör materialet kompletteras med feminismens historia och gÀrna med ett större internationellt perspektiv dÀr kvinnans möjligheter runt om i vÀrlden speglas, inte bara skillnaden mellan Nigeria och USA.

Anonym

2022-09-12

En bok alla borde lÀsa som har eller vet att du kommer vilja ha barn i framtiden, för att kunna ge dom den allra bÀsta möjligheterna i livet.