(16)

Alkohol, droger och hjärnan

e-bok


Alkohol, droger och hjärnan beskriver framsteg inom hjärnforskningen som gjort det möjligt att bättre förstå alkohol- och drogproblem. Boken är skriven från författarens perspektiv som läkare och forskare och visar hur vetenskapens framsteg pekar ut vägar mot empatisk, rationell behandling som alternativ till moraliserande attityder och vårdideologiska strider.

Missbruksproblem är mycket vanliga, och nästan varje familj har erfarenhet av någon som drabbats. Svenskars användningsmönster av alkohol har förändrats. After Work-ölen och mitt-i-veckan-drinken är förhållandevis nya i svensk dryckeskultur, samtidigt som traditionen av tungt helgdrickande finns kvar. Dessa dryckesbeteenden aktualiserar behovet av fördjupad kunskap och vetenskapligt grundade behandlingsmetoder. För att nå dit behöver forskningens resultat nå ut utanför akademiska kretsar.

Ur förordet:

”Jag är läkare och hjärnforskare, inte socialantropolog eller vårdideolog. Det här är först och främst en bok om människor, deras känslor och handlingar, och det vi vet om processer i hjärnan som ligger bakom. Decennier av patientarbete och forskning har övertygat mig om att dessa fenomen är universella, även om den sociala inramningen förstås kan skifta. Människor med beroendeproblem, deras anhöriga, vänner och arbetskamrater kommer att känna igen dessa centrala processer.”



3.1

16 recensioner

Magnus

2020-09-20

Det roliga lutp