(167)

Alice i Underlandet

ljudbok


En dag nÀr Alice sitter under ett trÀd och lÀser fÄr hon syn pÄ en liten vit kanin klÀdd i vÀst. Till hennes stora förvÄning ser hon hur kaninen plockar upp en klocka ur vÀstfickan. "KÀra nÄn, jag Àr sen!", muttrar kaninen innan han skyndar vidare och Alice bestÀmmer sig för att springa efter. NÀr kaninen försvinner ner i ett hÄl i marken följer Alice med och plötsligt faller hon. Hon faller och faller tills hon kommer till det underliga underlandet och ett rum med en dörr som Àr alldeles för liten ...

Den klassiska sagan "Alice i underlandet" publicerades första gÄngen 1865 och har sedan dess lÀsts och uppskattats av bÄde barn och vuxna i alla tider.

Lewis Carroll, egentligen Charles Lutwidge Dodgson, (1832-1898) var en en brittisk författare, matematiker, amatörfotograf och logiker som hade stort inflytande pÄ barnlitteraturen. Han Àr mest kÀnd för verken "Alice i underlandet" och uppföljaren "Alice i spegellandet", tvÄ böcker som Àr utmÀrkta exempel pÄ Carrolls speciella sÀtt att skriva med ordspel, logik och rik fantasi.



3.7

167 recensioner

Jan

2023-11-27

En underbar saga som jag aldrig lÀst/lyssnat till i sin helhet trots att jag mÄnga gÄnger stiftat bekantskap med den.

Carenina

2023-05-13

Jag gillade boken, men vart vÀldt förvirrad under tiden jag lyssnade pÄ boken.

Alice

2023-03-22

Detta var nog det sjukaste, jobbigaste och mest anstrÀngande jag lÀst. Allting som karaktÀrerna sÀger och gör Àr totalt ologiskt, det Àr som att man blir galen nÀr ens hjÀrna försöker fÄ hÀndelser och dialoger att hÀnga ihop. Handlingen Àr icke-existerande, dvs det finns absolut ingen plot och dÀrmed noll driv framÄt. Var tvungen att lyssna klart för ville verkligen förstÄ varför denna bok blivit sÄ kÀnd och populÀr, men sista sidan kom och gick och jag blev inte klokare för det. Det enda jag kan komma pÄ Àr att det Àr hÀftigt att en barnbok som gavs ut 1865 har en Àventyrlig och modig kvinnlig huvudkaraktÀr, som dessutom Àr vÀldigt smart (eller, hon Àr extremt korkad precis som alla andra karaktÀrer men hon har mycket akademisk kunskap). Om man inte vill plÄga sig sjÀlv rekommenderar jag att skippa denna bok eller ev lÀsa nÄgon av de mÄnga förkortningar/omskrivningar som finns. Helt okej upplÀsning.