(23)

Agent Tate : spionen som lurade Nazityskland

ljudbok


TvÄ dagar efter Adolf Hitlers sjÀlvmord, den 2 maj 1945, mottar den tyske agenten Leonhard ett sista meddelande frÄn sitt hemland. Meddelandet innehÄller uppmuntrande ord och tyskarna tackar sin agent för dennes rapportering om de allierades minering av inloppet vid ryska Kolahalvön. Den man som tog emot meddelandet och som tyskarna trodde var en av deras mest vÀrdefulla agenter var en dansk vid namn Wulf Schmidt, som i sjÀlva verket var en brittisk dubbelagent med tÀcknamn TATE.

Han var den dubbelagent som tjÀnstgjorde lÀngst under kriget, frÄn dess att han i september 1940 landade med fallskÀrm i Willingham tills kriget slutade i maj 1945. Betydligt mer Àn 1 000 radiomeddelanden med desinformation och vilseledande operationer lÀmnades via radiosÀndningar frÄn TATE. Han hade levt ett intressant liv innan han 1940 vÀrvades som tysk agent, och hans drygt fyra Är som dubbelagent var fyllda av intressanta förvecklingar.

I denna hÀnförande historiska biografi fÄr du en god inblick i spionernas spÀnnande vÀrld, samt bekanta dig med det effektiva brittiska systemet för kontraspionage, The Double Cross System.


UpplÀsare: Henrik StÄhl
LĂ€ngd: