(238)

Absolut svensk : en ID-handling

ljudbok och e-bok


Vad Ă€r man beredd att gĂ„ i döden för? PĂ„ Ă„ttiotalet riskerade hans förĂ€ldrar livet för frihet och rĂ€ttvisa. Men vad kan Soran Ismail, en konfliktrĂ€dd 29-Ă„ring frĂ„n Knivsta med dĂ„lig kondis, sjĂ€lv bidra med? Absolut svensk – En ID-handling handlar om identitet och intolerans i ett av vĂ€rldens mest toleranta lĂ€nder.

Soran vÀxte upp i Knivsta, en medelklassort dÀr de flesta var födda i Sverige av svenska förÀldrar. Han blev kallad svartskalle redan i sandlÄdan och lÀrde sig att rasismen Àr en del av vardagen. Inte för att Knivstabor Àr ondare Àn andra, utan för att det Àr sÄ det Àr. SjÀlv ville han inget hellre Àn att tillhöra, vara en del av den blÄgula gemenskapen. Men hela tiden stÀlldes han inför frÄgan om han var kurd eller svensk.

I boken reser Soran bland annat ner till den irakiska delen av Kurdistan, den region hans förÀldrar en gÄng flydde frÄn. Med Islamiska staten, som ett par hundra meter bort skövlar, vÄldtar och mördar, stÀller han sig frÄgan om vad man egentligen lever för.

Boken, som Ă€r en fortsĂ€ttning och fördjupning av den internationellt hyllade tv-serien Absolut svensk, stĂ€ller frĂ„gor om identitet pĂ„ sin spets – vem man Ă€r, och vad det egentligen spelar för roll.

Absolut svensk – En ID-handling Ă€r drastisk humor och tĂ€nkvĂ€rt djup signerat Sveriges allvarligaste komiker. Det Ă€r historier om identitet och tolerans, frĂ„n sandlĂ„dan i Knivsta till kanten av en massgrav i Kurdistan.


UpplÀsare: Soran Ismail
LĂ€ngd:

3.5

238 recensioner

Anonym

2024-04-21

SĂ„ tĂ€nkvĂ€rd. 🙏

Jenifer

2023-08-16

TÀnkvÀrd Àven om jag inte hÄller med Soran om allt.

Anita

2023-01-13

Har mÄnga bra synpunkter.