(2)

A som i Agnes

ljudbok


Hur fÄr man tiden att gÄ i en nattöppen bokhandel i en avkrok som Gud glömde? Agnes vill flytta hemifrÄn. LÄngt bort. I alla fall till Oslo. Trots att hon inte tror pÄ Harrys idé att ha nattöppet, lÄter hon sig övertalas att stanna kvar och hjÀlpa till i butiken utan kunder. Inte mycket hÀnder, men en kvÀll kliver Paul in genom dörren.

Novellen ”A som i Agnes” handlar om att stĂ„ pĂ„ tröskeln in i vuxenlivet, och att man till slut mĂ„ste slĂ€ppa taget om det gamla. Med den hĂ€r berĂ€ttelsen vann författaren AC Collin första pris i Ekström & Garays stora novelltĂ€vling vĂ„ren 2022.

Juryns motivering: ”En vĂ€lskriven berĂ€ttelse som med sitt bildrika sprĂ„k och sin genuina persongestaltning tar lĂ€saren i handen genom ett galleri av lĂ€ngtan, sinnesintryck och fantasier frĂ„n en nattöppen bokhandel i en vĂ€rmlĂ€ndsk avkrok som andas hela vĂ€rlden och vidare dĂ€rifrĂ„n, bortom sjĂ€lva novellen.”

Författaren AC Collin debuterade 2015 med romanen ”Mamma kom aldrig hem”. Hon har skrivit barnboksserien om Majas mysterier, utgiven av Storytel Kids och B.Wahlströms förlag, och finns representerad i flera novellantologier. Novellen ”A som i Agnes” ingĂ„r tillsammans med de övriga vinnarnovellerna i en antologi som slĂ€pps hösten 2022.

Produktion ©Kreagrafen 2022

Musik: ”Lonely Drive Home” av Humans Win, Storyblocks