(935)

438 dagar

ljudbok


Den hÀr boken skulle inte ha funnits om inte allt gÄtt snett. Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt pÄ spel nÀr vi i skydd av mörkret korsade grÀnsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hÀnsynslösa jakten pÄ olja drabbade befolkningen i den stÀngda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nÄ bortom flyktingberÀttelserna och larmrapporterna, och med vÄra egna ögon ta reda pÄ sanningen.

Fem dygn senare lÄg vi skjutna och blodiga i öknen. Men nÀr det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berÀttelse om rÀttslöshet, propaganda och storpolitik.

Efter en Kafkaartad rÀttegÄng dömdes vi till elva Ärs fÀngelse för terroristbrott. Och vi var lÄngt ifrÄn ensamma. I fÀngelset satt journalister och politiker som dömts pÄ löpande band för att det inte gÄtt i diktaturens ledband. VÄr skildring av olja förvandlades till en historia om blÀck.

Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökÀnda KalityfÀngelset. PÄ ett cementgolv bakom korrugerad plÄt i en vÀrld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck skapade vi en vardag med hjÀlp av stenhÄrda rutiner. FrÄntagna vÄra skosnören och vÄr yttrandefrihet försökte vi bevara det mest vÀrdefulla man har: friheten att sjÀlv bestÀmma vem man Àr.

HÀr Àr vÄr berÀttelse om 438 dagars helvete.'

Johan Persson & Martin Schibbye



4.5

935 recensioner

Ellen

2022-01-12

En vÀldigt intressant och gripande bok

Dana

2021-08-23

Bra bok!! Borde lÀsas! Intressant att fÄ en inblick i hur vissa rÀttsvÀsende INTE fungerar och politikens baksida
.

Maria

2021-08-16

VÀldigt bra beskrivet bÄde miljön och Àven det kÀnslomÀssiga. Vad dessa tvÄ fick utstÄ sÄ mycket omÀnsklighet, fruktan, misstron, skrÀck men ocksÄ fanns dÀr kamratskap, stark vÀnskap och hopp. Jag Som lyssnare förflyttas till detta hemska stÀlle. Jag kÀnner av deras band sinsemellan och hur de stöttar varandra och sÄ starkt det Àr. Ingen vakt eller domstol kan fÄ dom isÀr. LÀs/ lyssna och fascineras av det mod dessa tvÄ journalister besitter.