(1)

4 monodramer

e-bok


”Platsen Ă€r tyst och tystnaden framkallar mĂ€nniskans tal. Platsen har varken ”röst” eller ”ansikte” men den har tagit emot mĂ€ngder av hĂ€ndelser som laddat den med spĂ€nningar och bilder, nĂ„got som uppfattas som pĂ„tagligt. Röstens tal Ă€r inte förberett, det vĂ€cks; det liknar stundtals en Ă„kallan, stundtals ett samtal med platsen. VarifrĂ„n kommer rösten? Den undran kan emellanĂ„t spĂ€nnas ut i rummet.”

ur Katarina Frostenson och Jean Claude Arnaults förord till Fyra monodramer

Katarina Frostenson Ă€r en av Sveriges frĂ€msta poeter, mĂ„ngfaldigt prisbelönt och av stor litterĂ€r betydelse bĂ„de inom och utanför Sverige. Utöver lyriken har hon Ă€ven skrivit dramatik, hĂ€r med scenbild av Jean Claude Arnault. I sin dramatik undersöker Frostenson grĂ€nsen mellan det lyriska och det dramatiska och hur flytande den grĂ€nsen kan vara. Poeten fĂ„r samverka med dramatikern pĂ„ ett sĂ€tt som bryter mot de konventionella reglerna och normerna för hur ett drama ”ska” vara.

De fyra dramerna som utgör Fyra monodramer Àr Nilen, Bro, Sebastopol och För sluttningen och de har alla uppförts, pÄ scen och i radio.