(153)

25 skott

ljudbok


I augusti 2018 sköts 20-Äriga Eric Torell med Downs syndrom ihjÀl av polisen nÀr han var ute med sitt leksaksvapen i centrala Stockholm. Sammanlagt lossade poliserna 25 skott. Drygt ett Är senare friades poliserna frÄn alla brottsmisstankar.

Journalisten Gabriel Cardona Cervantes och polisen Rune Engström granskar hÀndelsen som berörde hela Sverige. De kartlÀgger de mÄnga taktiska misstag som polisen gjorde före skottlossningen och lÀgger ihop det ansvarspussel som aldrig fÀrdigstÀlldes efter Erics död. Boken berÀttar ocksÄ vem Eric var innan han blev kÀnd som pojken med Downs syndrom . Den tecknar ett engagerande portrÀtt av Kungen av Vasastan , simguden och showmannen Eric.

Rune Engström vittnar om en felaktig utbildningsmiljö och offensivt agerande med vapenfixering pĂ„verkad av amerikansk polis. Boken beskriver ocksĂ„ polisens och Åklagarmyndighetens mörkning av polisiĂ€ra dödsskjutningar, dĂ€r i stort sett alla fall lĂ€ggs ner och blir sekretessbelagda. Om Polismyndigheten hade varit bĂ€ttre pĂ„ att dra lĂ€rdom av sina brister hade mĂ„nga dödsskjutningar, som denna, kunnat undvikas.



3.9

153 recensioner

Linda

2024-04-17

TrÄkig!

Rebecca

2023-09-17

intressant

Cecilia

2022-12-17

Tycker första delen var fantastisk och man fick en fin bild av Eric. Andra delen var intressant för mig som Àr intresserad av kriminologi. Dock gillar jag inte hur de beskrev ett lÄgaffektivt bemötande och att det inte skulle gÄ att anvÀnda i bemötande med personer med en npf diagnos. Det Àr inte korrekt.