(2)

1914

e-bok


1914 slutade den gamla goda tiden och avöstes av kriget som skulle göra slut pÄ alla krig.

Jan Olof Olsson berĂ€ttar om bondetĂ„gets Sverige och Kaiserns Tyskland. Han ger en bred bild av Balkan och den sĂ€regna staten Österrike-Ungern dĂ€r alltsammans började. Och runt vĂ€rldskrigets startsignal, skottet i Sarajevo, har han byggt en mĂ€sterlig rekonstruktion.

Vi fÄr följa dramats förspel dag för dag. Vi fÄr ingÄende och levande portrÀtt av alla dess huvudfigurer: monarker, statsmÀn, fÀltherrar, mÀktiga och pompösa men alla innerst inne villrÄdiga och halvt ovetande om vad de satte igÄng nÀr de tryckte pÄ startknapparna för krigsapparater som inte gick att hejda.

Jan Olof Olssons 1914 Àr ocksÄ en ytterst vÀldokumenterad studie. Författaren har sjÀlv besökt mÄnga av de platser som skildras och spÄrat upp mÀnniskor som varit med om hÀndelserna dÀr. Han har ocksÄ gÄtt igenom ett oerhört material av utgivna dokument och historiska undersökningar, innan han gjort denna vÀlskrivna, underhÄllande och ytterst informativa bok.

1914, som Àr rikt illustrerad med samtida bilder, ger en stor och detaljrik översikt av Första vÀrldskrigets uppkomst och utbrott liksom av de mer idylliska svenska hemmaförhÄllandena. Den ger en oövertrÀffat upplysande och lÀsvÀrd skildring om bakgrunden till vÄr egen tids historia.