(474)

Ärr för livet

ljudbok och e-bok


Det är sent 1990-tal. Den svenska psykiatrin har svårt att möta behoven hos en till synes snabbt växande grupp unga som skadar sig själva.

På en barnpsykiatrisk akutavdelning i Lund fastnar 15-åriga Sofia, fast hon bara skulle ha varit inlagd i ett par dagar för att gå upp lite i vikt. Här finns redan Lina, Rebecca och Erla: för att de svälter, hetsäter och skär sig. Men ingen av flickorna blir bättre av vården, snarare tvärtom, och tillvaron på den låsta avdelningen utvecklas till en kamp mellan personal och patienter. Dagar blir till veckor och veckor till år. Tiden på avdelningen sätter outplånliga spår och lägger grunden för de fyra unga kvinnornas fortsatta livsöden.

Sofia Åkerman är jur.kand., sjuksköterska och verksam som doktorand i juridik. Hon är en av grundarna till föreningen SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation) och har tidigare skrivit böckerna Zebraflickan, För att överleva och Slutstation rättspsyk.

Se Nyhetsmorgons intervju med Sofia Åkerman

Sagt om boken:

...en mycket berörande och detaljerad berättelse om Sofia Åkermans upplevelser, tankar och känslor.

Sydsvenska Dagbladet

Juristen och sjuksköterskan Sofia Åkerman har skrivit självbiografiskt om sitt självskadebeteende och sin resa inom psykvården på 1990-talet, i boken "Ärr för livet".

Dagens Industri

Sofia Åkerman har efter egen läkning fört en idog kamp mot berörda myndigheter för en förbättrad vård av ungdomar med självskadebeteende, men också gett upprättelse åt de vänner som inte orkade. Ärr för livet är en mycket viktig bok som kan vara ett stöd för att ge unga bra vård vid psykisk ohälsa samt ta till vara på ungdomars förmågor i samhället.

Margareta Fridstjerna, BTJ-häftet nr 4, 2020



4.6

474 recensioner

Linnea

2023-07-02

Har läst om den så otroligt många gånger och är lika berörd varje gång. Så himla stark och bra skriven bok!! Tack Sofia

Weronica

2023-03-22

Helt fantastisk och sorglig bok! Tack 🙏🏽

Familien

2023-02-10

Så intressant och fängslande, otroligt väl skriven om hur samhället sviker de utsatta och sårbara