(227)

Äktenskapet

ljudbok och e-bok


De var lyckliga, Hanna och Mårten. Familjen, huset, resorna. Det var ett bra liv. Och nu. Familjeidyllen som slits itu.

Efteråt. Genom närtid, nutid och dåtid försöker Hanna förstå.

Vilka de var och vilka de blev.

Trohet, godtrogenhet, otrohet? Klass? Makt, tigande och vanmakt. Obalans, jämvikt. Ilska, kyla, irritation. Förlåtelse, hämnd eller likgiltighet. Förälskelse, slentrian. Passion, vänskap. Fördömande, acceptans. Vårdslöshet, omtänksamhet. Ointresse, bekräftelse. Söndring, försoning.

Hon har en teori: om topparna i början var höga, många och långa; då byggs ett lyckokapital. Men hon vet inte om det räcker för att reparera äktenskapet.

Äktenskapet är en gripande och nära skildring av kampen för sitt egenvärde när ett äktenskap går sönder.



3.3

227 recensioner

Mitha

2024-02-07

Alldeles för lång och beklagande från kvinnan. Så långt ifrån mitt sätt att vara och reagera. Uppläsaren betonar de olika personligheterna på et konstigt sätt som ytterligare drog ner bokens innehåll.

Philip

2024-01-09

En fantastisk roman som skapar intresse, frustration och irritation. Kärleken är allsmäktig. I romanen står äktenskapet i centrum, men ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Det går inte att planera livet minutiöst, men en del händelser är otänkbara. När det som inte får hända händer, vänds världen uppochned och vi som läsare får följa huvudkaraktärens resa genom vardagen som snabbt blir en cirkus. Kan man ha rätt även om man har gjort fel? Vad är rimliga reaktioner? Hur tar man sig tillbaka till ett sunt liv när allting har raserats, när varje vaken sekund ger upphov till panik och de förskräckliga bilderna är fastnaglade på baksidan av ögonlocken? En mycket trevlig roman, som trots sin interna spänning, är mycket trevlig att plocka fram då och då. En bok som kan läsas om många gånger och låter läsaren filosofera över sitt eget liv. Hur hade man själv agerat i en sådan situation? I liknande situationer?

Kristina

2023-07-09

Mkt bra bok och mkt bra uppläsare!!!